Friday, June 29, 2012

Έντονο παρασκήνιο με την εκλογή Μεϊμαράκη, ενώ εκκρεμεί το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου που θα προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή.

Τριγμούς στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ενδέχεται να προκαλέσει η σημερινή εκλογή προέδρου της Βουλής, καθώς ο φόβος διαρροών είναι έντονος.

Στους διαδρόμους της Βουλής η… «μουρμούρα» για τη στήριξη ή μη του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες φουντώνουν τα σενάρια ακόμα και για μη εκλογή του «γαλάζιου» υποψηφίου.

Με αφορμή τη δυσαρέσκεια του Βύρωνα Πολύδωρα να μην προταθεί εκ νέου για πρόεδρος της Βουλής, αλλά αντ' αυτού να προταθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υπάρχει η φημολογία που θέλει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να προτείνουν για πρόεδρο Βουλής τον κ. Πολύδωρα. Μάλιστα ακούγεται πως την υποψηφιότητα Πολύδωρα θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας έτσι φωτιά στην εκλογική διαδικασία.

Βέβαια ο κ. Πολύδωρας χθες το απόγευμα έβαλε κατά κάποιο τρόπο τέλος στα σενάρια, καθώς τοποθέτησε στο πολιτικό του γραφείο ταμπέλα η οποία έγραφε «πρώην πρόεδρος της Βουλής».

Το σενάριο αυτό συζητείται εντόνως στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ στελέχη της Συγγρού άρχισαν ήδη να μετρούν σταυρούς υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, καθώς ο φόβος διαρροών είναι έντονος.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ λογικά θα στηρίξουν τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν κάτι άλλο, μιας και από το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει «επίσημη»γραμμή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές). Αν όμως υπάρχει και άλλος υποψήφιος ή υποψήφιοι και κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και εκλέγεται αυτός που θα λάβει τους περισσότερους σταυρούς.

Εμπλοκή με τον αντιπρόεδρο της Χρυσής Αυγής

Προς επίλυση παραμένει επίσης το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που προέρχεται από την πέμπτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή και ο οποίος για να εκλεγεί -όπως όλοι οι αντιπρόεδροι απαιτούνται τουλάχιστον 75 ψήφοι.

Η ιδιάζουσα σχέση των «Χρυσαυγιτών» με τους υπόλοιπους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν καθιστά αυτονόητη την εκλογή του πέμπτου αντιπροέδρου και ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των "θερμόαιμων" βουλευτών της.

Σε περίπτωση που τελικά δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι ψήφοι για την εκλογή του προτεινόμενου από τη Χρυσή Αυγή αντιπροέδρου, τότε το θέμα θα πρέπει να λυθεί συνταγματικά.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που φοβούνται (μεταξύ σοβαρού και αστείου) ότι το Κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε ρίνγκ από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Προς επίλυση και το χωροταξικό

Προβλήματα με την διεκδίκηση των εδράνων στη Βουλή έχει ανακύψει, καθώς ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να καταλάβουν τα έδρανα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει 12 έδρες στη Βουλή, παρόλα αυτά το κόμμα δεν φαίνεται πρόθυμο να παραχωρήσει τα έδρανα που καταλάμβανε πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, εξ αρχής είχε προτείνει να καταλάβουν οι 71 βουλευτές του όλη την αριστερή πτέρυγα συν κάποια έδρανα από το πίσω μέρος της διπλανής πτέρυγας, την οποία εισηγήθηκε να μοιραστούν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο έμενε ένα άλλο ζήτημα άλυτο: ποιο από τα δυο κόμματα θα καθόταν μπροστά.

Πάντως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εάν υπάρξει διαφωνία στα κόμματα, «ο προσδιορισμός των θέσεων γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και την κοινοβουλευτική παράδοση».

Με βάση την δύναμη προτεραιότητα στην επιλογή έχει το ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ και έπεται το ΚΚΕ, όμως, με βάση την κοινοβουλευτική παράδοση το πάνω χέρι έχει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
 newsbomb



Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment