Tuesday, April 30, 2013

Πρώτα μας έσωσαν, τώρα διορίζουν...

Πρώτα μας έσωσαν, τώρα διορίζουν...

Πάνω στα ερείπια που άφησε η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά επιχειρούν να φτιάξουν το νέο κομματικό κράτος διεκδικώντας ο καθένας για την πάρτη του την πολιτική... νεκρανάσταση. 


Με τον φόβο του πολιτικού ατυχήματος να τους κυνηγάει, οι τρεις εταίροι σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους αναζητώντας τρόπους που θα τους μεταμορφώσουν και θα τους ξεπλύνουν στη συνείδηση του κόσμου.

Ακολουθώντας τον δρόμο που γνωρίζουν πολύ καλά, και δεν είναι άλλος από τον δρόμο των ρουσφετιών πάνω στα οποία έφτιαξαν αυτό το ρημάδι το κράτος, το οποίο σήμερα «αποψιλώνεται» με τη διάλυση, την απονέκρωση κάθε κοινωνικού χαρακτήρα του και τις επερχόμενες απολύσεις, οι κυβερνητικοί εταίροι υπόσχονται... διορισμούς. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να τσακώνονται δημοσίως χωρίς αιδώ για το ποιος θα ελέγξει τους διορισμούς μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για... ρουσφέτια.

Στόχος τους είναι απλώς να εκμεταλλευτούν την απελπισία των ανέργων πουλώντας τους ψεύτικες ελπίδες και μετατρέποντας σε άθλιο κομματικό εμπόριο το αυτονόητο: το δικαίωμα στην εργασία.

Οι αυτόκλητοι σωτήρες της χώρας, οι οποίοι υφάρπαξαν την ψήφο των Ελλήνων με ψεύτικες υποσχέσεις, αποφάσισαν, καθώς το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια τους, να πέσουν με τα μούτρα στον... πατσά.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στα λόγια αποθεώνει τους κυβερνητικούς του εταίρους, αλλά στην πράξη τους κρατάει μακριά από τη διακυβέρνηση της χώρας, ενοχλήθηκε σφόδρα όταν την περασμένη εβδομάδα είδε τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να αντιδρούν στις προσταγές του.
Ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες τα πράγματα πήγαιναν «κανονικά» και η Ν.Δ. περνούσε από τη Βουλή τα νομοσχέδια και στη συνέχεια τα συζητούσε με τους εταίρους της, ξαφνικά το κόμμα του Σαμαρά... ζορίζεται. Μόλις την τελευταία στιγμή, μετά τις έντονες αντιδράσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές δεν μπήκε στο πολυνομοσχέδιο!

Η σχεδόν ανέφελη ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση, με τους εταίρους - μαριονέτες να σιωπούν μπροστά σε κάθε επιθυμία του Σαμαρά, διαταράχθηκε για δυο λόγους: ο ένας είναι ο ανασχηματισμός, μαζί με την αύξηση των κυβερνητικών θέσεων που έκανε εν κρυπτώ ο πρωθυπουργός και μυρίζουν... «καπέλο» προς υπουργούς, και ο άλλος οι δημοσκοπήσεις.


Στο κάδρο

Ο ανασχηματισμός είναι ίσως το μοναδικό θέμα για το οποίο έδωσε και δίνει μάχη με τέτοια ένταση ο Βενιζέλος, αφού ο ίδιος και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται ότι, μένοντας μακριά από τα κέντρα εξουσίας, τα θετικά τα καρπώνονται μόνο η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του μπαίνουν στο κάδρο μόνο για τις αρνητικές αποφάσεις.

Τα στελέχη της Ιπποκράτους άρχισαν τις διαρροές για τα πρόσωπα που θα άλλαζαν και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάμβαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πιέσουν τον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα ο Βενιζέλος διαφωνούσε δημοσίως με τις επιπλέον θέσεις υπουργών αναπληρωτών, τις οποίες θέσπισε... κρυφά ο Σαμαράς.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου επιθετική, ενώ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι τώρα δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ανασχηματισμό, διότι η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά σε ένα συνέδριο, το οποίο θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και άρα οποιαδήποτε αλλαγή θα δημιουργούσε εσωκομματικούς τριγμούς.

«Εμείς σεβαστήκαμε τον χρόνο που το ΠΑΣΟΚ έκανε το συνέδριό του και δεν θέσαμε θέματα επικίνδυνα για τις εσωκομματικές ισορροπίες του», λένε στελέχη της Ν.Δ., τα οποία ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να δείξει την ίδια «ευαισθησία» για το δικό τους συνέδριο.

Από την άλλη μεριά, η ΔΗΜΑΡ διαβάζει με τρόμο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται ότι κινδυνεύει να της κοστίσει ακριβά και γι' αυτό αναζητά τρόπους και θέματα για να διαχωρίζει με σχετική... ασφάλεια τη θέση της. Δεν επιθυμεί να βάλει πολιτικά πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θέλει όμως να διατηρήσει οπωσδήποτε τους Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ έδωσε αγώνα για να παραμείνει στη θέση του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, ο οποίος διαφώνησε με τον υπουργό του Γιάννη Βρούτση για τον διορισμό δύο στελεχών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Όμως δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που η Ν.Δ. ήθελε να ξεμπερδεύει με τον διοικητή του ΟΑΕΔ.


Κομματικοί στρατοί

Τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας του Οργανισμού προσφέρονται διαχρονικά για να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν κομματικοί στρατοί, συνεπώς η Ν.Δ. δεν σκόπευε να εγκαταλείψει αυτό το προνομιακό πεδίο σε οποιονδήποτε. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Κικίλιας είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ και είχε στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, ανέβασε την ένταση της καχυποψίας που υπήρχε ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα τελικά να εκθέσει τον... υπουργό Εργασίας.

Ο Βενιζέλος έδωσε σε αυτό το θέμα τη μάχη του και την κέρδισε – τουλάχιστον για την ώρα. Δεν έμεινε όμως εκεί. Εντελώς αιφνιδιαστικά, ενώ οι εκπρόσωποι των τριών εταίρων της κυβέρνησης συζητούσαν το πολυνομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα του ΦΠΑ ζητώντας να πάει τώρα από 23% στο 13%.

Η μάχη που δόθηκε – για τα μάτια του κόσμου – δεν έφερε αποτέλεσμα διότι η τρόικα έχει ξεκάθαρη θέση πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί σοβαρά μόνο εφόσον βρεθούν αντισταθμιστικά


ΠΗΓΗ

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment