Friday, April 26, 2013

Ο Σέρβος πρόεδρος ζήτησε γονατιστός συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα..(Βίντεο)

Στα γόνατα πέφτει για να ζητήσει συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ο σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
 «Γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα»...

Ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας ζητά έτσι συγγνώμη για τη χειρότερη θηριωδία επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνέντευξή του προς τη δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αποφεύγει όμως, να πει τη λέξη «γενοκτονία».

 Η συγγνώμη Νίκολιτς έρχεται μετά τη συμφωνία της χώρας του με το Κόσοβο για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, απαραίτητος όρος για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποσπάσματα της συνέντευξης -που πρόκειται να μεταδοθεί ολόκληρη στις 7 Μαΐου- δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη με την ανάρτηση σχετικού βίντεο στο Youtube και οι δηλώσεις Νίκολιτς επιβεβαιώθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μέσω της σερβικής προεδρίας.

 «Ζητώ συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κράτους μας και του λαού μας από οποιοδήποτε άτομο του λαού μας» δηλώνει ο Νίκολιτς. Τον περασμένο Ιούνιο, ο σέρβος πολιτικός είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βοσνία και χώρες της Δύσης, υποστηρίζοντας σε συνέντευξη, την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, πως «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα».

 Όπως φαίνεται στα αποσπάσματα της συνέντευξης όταν ζητά συγγνώμη ο Νίκολιτς εμφανίζεται έτοιμος να προφέρει τη λέξη «γενοκτονία», όμως σταματάει, αλλάζει τα λόγια του και μιλάει για «έγκλημα». Τον Ιούνιο του 1995, προς το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα, στη χειρότερη σφαγή που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment