Friday, March 27, 2015

Σε δίκη 32 άτομα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται συνολικά 32 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου,.


Πρόκειται για στρατιωτικούς, συνεργάτες του ήδη καταδικασμένου πρώην υπουργού, τραπεζικά στελέχη αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μιζών που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται - βάσει βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών να δικαστούν είναι:
ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνη ς Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

Μάλιστα, οι εφέτες με το βούλευμα τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκιση του.

Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, δεν παραπέμπονται σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης για τους οποίους οι δικαστές αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχει οθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι κατηγορίες τις οποίες καλούνται να αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας , απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, με το βούλευμα διατάσσεται: η συνέχιση της προσωρινής κράτησης του άλλοτε στελέχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, ο οποίος βρίσκεται στις φ� �λακές Κορυδαλλού εδώ και ένα χρόνο, η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό τμήμα.

Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο Εφετών και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ευστάθιος Βεργώνης ο οποίος είχε ζητήσει παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 32 από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπό θεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων διακινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

πηγή: kontranews.gr

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment