Friday, May 30, 2014

Τι είναι το LRAD;

Η συσκευή ακουστικής μεγάλης εμβέλειας, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά τις εκλογές να φέρει στην χώρα, χρησιμοποιείται είτε για τη μετάδοση μηνυμάτων προειδοποίησης και οδηγιών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων σε μεγάλη εμβέλεια, είτε ως ακουστικό όπλο και κατασκευάζεται από την αμερικανική LRAD Corporation.
Η κύρια χρήση μέχρι τώρα των συσκευών της εταιρίας είναι από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας πολλών χωρών, για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της καταστολής διαδηλώσεων. Οι ηχοβολές που παράγουν,προκαλούν ημικρανίααποπροσανατολισμόζάλη και ενίοτε εμετό, πλήττοντας το ακουστικό σύστημα και το σύστημα ισορροπίας για αρκετή ώρα.
Οσο κοντύτερα βρίσκεται κάποιος στην πηγή εκπομπής τόσο περισσότερο αυξάνονται τα συμπτώματα και μετά τα 30 μέτρα είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος χωρίς ειδική ακουστική προστασία να καταφέρει να πλησιάζει την πηγή εκπομπής. Για παράδειγμα: στα 500 μέτρα η ένταση είναι 88 db, στα 200 μέτρα 95db, στα 50 μέτρα 107db και στα 30 μέτρα φτάνει το ανώτερο σημείο αντοχής του πόνου από τον άνθρωπο στα 120db. Μετά τα 30 μέτρα είναι εύκολο κανείς να φανταστεί πως επιφέρει μόνιμες βλάβες, το μέγεθος των οποίων η εταιρία στην επίσημη ιστοσελίδα της για ευνόητους λόγους δεν αναφέρει.
lrad_ti_einai
Η χρήση του μέχρι τώρα
- Αναπτύχθηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης το 2004 εναντίον διαδηλωτών αλλά τελικά δεν έγινε χρήση του.
- Χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα τέλη του 2011 από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά παλαιστινίων διαδηλωτών.
- Χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στην Τυφλίδα της Γεωργίας για την καταστολή διαδηλωτών
- Χρησιμοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου του 2009 για την καταστολή διαδηλωτών στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης
- Ε χει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την κυβέρνηση της Ονδούρας κατά διαδηλωτών.
-Η αστυνομία του Οκλαντ στις ΗΠΑ, το χρησιμοποίησε κατά διαδηλωτών του κινήματος «Occupy» στις 25 Οκτωβρίου 2011.
- Η αστυνομία της Νέας Υόρκης το χρησιμοποίησε κατά των διαδηλωτών του κινήματος «Occupy» στις 17 Νοεμβρίου 2011.
- Η αστυνομία του Νέου Δελχί (Ινδία), προμηθεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 πέντε μονάδες LRAD.
- Επίσης πέντε μονάδες έχουν αγοραστεί από την πολωνική αστυνομία και ε� �ώ αναπτύχθηκαν για χρήση ηχοβολών σε τουλάχιστον τρεις μαζικές διαδηλώσεις το 2011 και το 2012, οι δικαστικές αρχές απαγόρευσαν την χρησιμοποίησή τους εναντίον διαδηλωτών, μεταδίδοντας μόνο μηνύματα της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές.
- Συστήματα LRAD αναπτύχθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012 στο Σικάγο, αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν.
- Η αστυνομία του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το LRAD κατά διαδηλωτών έξω από το κτίριο του κυβερνήτη στις 20 Μαίου του 2012.
- Τελευταία καταγεγραμμένη χρήση του LRAD έγινε από την ισπανική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Βαρκελώνη
- Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Τύπο της Βραζιλίας, αστυνομία της χώρας διαθέτει ήδη περίπου δέκα τέτοια συστήματα τα οποία θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

No comments:

Post a Comment