Του Πέτρου Τρουπιπωτη
< /span>
Για τα οικονομικά αποτελέσματα των εξελίξεων στην Κύπρο, για τους χειρισμούς της εκεί πολίτικης ηγεσίας αλλά και για το τι πρέπει να μας διδάξει όλη αυτή η δυσμενέστατη εξέλιξη θα τα πούμε τις επόμενες μέρες, όποτε και θα είναι πιο ξεκάθαρα, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο τα πράγματα.
Θέλω σήμερα να επισημάνω μια σειρά από δεδομένα που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υποψιν μας για να δούμε τις επιπτώσεις της όλης αυτής κρίσης στο γεωπολιτικό επίπεδο και για την Κύπρο και για την Ελλάδα Και για όλη την περιοχή μας.
Δεδομένα που προφανέστατα, έχουν και αυτά παίξει τον ρόλο τους (και μάλιστα σημαντικό) στις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογίσουμε
--- Την προβληματική κατάσταση που υπάρχει σε όλες της χώρες οπού υπήρξε η λεγόμενη « Αραβική Άνοιξη», η οποία τελικά έχει καταλήξει να προκαλέσει μια σειρά από αναταραχές και ανατροπές που μόνον θετικές για την περιοχή αλλά και για την χωρά μας δεν είναι. Το αντίθετο.
--- Την κατάσταση στην Συρία, που προκαλεί μια πολύ μεγάλη αποσταθεροποίηση σε όλους τους τομείς και αποξαίνω νιε την Ρωσία από το μοναδικό αυτή την στιγμή όρισμα στην περιοχή μας. Κάτι που σημαίνει ότι την οδηγεί και σε αναζήτηση αλλού εταίρου αλλά και σε αδυναμία να συγκρουστεί άμεσα με άλλες δυνάμεις στην περιοχή (πχ ΗΠΑ , ΕΕ) μια τώρα δεν μπορεί να ξεδιπλώσει ανεμπόδιστα την δική της στρατηγική.
--- Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά την επισήμανση της Ρωσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει δικαιώματα (ενδιαφέρον το είπε) στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής της Κύπρου. Δήλωση που ανατρέπει τα επί δεκαετίες δεδομένα και φέρνει Λευκωσία και Αθήνα σε πολύ δύσκολη θέση. Ενόψει μάλιστα και ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών ενδιαφέροντος Μόσχας και στις δυο χώρες…
---Αν μ� �λιστα κάνεις συνυπολογίσει την αρνητική στάση της Ρωσίας στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, γίνεται σαφές ότι έχουμε μια πλήρη ανατροπή δεδομένων και χρειάζεται ανασχεδιασμός της στρατηγικής Κύπρου και Αθήνας.
--- Πολύ σημαντική για την περιοχή είναι η εξέλιξη της συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογο του ( με πίεση Άμπακα , μην ξεχνάμε) κάτι που ξεπαγώνει τις σχέσεις των δυο χωρών. Σχέσεις που, προκαλούν μεγά λο ζήτημα στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και δείχνουν πως κάναμε πολύ μεγάλο λάθος που λόγω ατολμίας , δεν κινηθήκαμε δυναμικά τα τελευταία δυο χρόνια , για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε από την σύγκρουση των δυο χωρών, βελτιώνοντας πρακτικά τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Τέλος , αν προσθέσουμε και την διαφαινόμενη , για πρώτη φορά σοβαρά, προοπτική τέλους της σύγκρουσης της Τουρκιάς με τους Κούρδους, τότε γίνεται σαφές ότ ι έχουμε μια γενική αλλαγή των δεδομένων στην περιοχή.
Αλλαγή που είναι σε βάρος μας . Αλλαγή που γίνεται μάλιστα σε μια στιγμή που και η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μειονεκτική θέση , λέγω της οικονομικής κατάστασης.
Σημαίνει ότι χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις, σχεδιασμοί και βελτίωση συμμαχιών, για να μην οδη γηθούμε , αναγκαστικά , σε μια νέα «εθνική καταστροφή»
ptroupiotis@yahoo.gr
ptroupiotis@yahoo.gr
Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment