Friday, February 22, 2013

H Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπογραφούν για την κατασκευή του τρανσαδριατικού αγωγού φυσικού αεριού.

Trans-Adriatic Pipeline- TAP
Η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία την Τετάρτη 13.2.2013 για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Αδριατικής (Trans-Adriatic Pipeline- TAP) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

"Ένας νέος ενεργειακός διάδρομος θα εμφανιστεί στο χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη , που έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που εξετάζονται" δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Είπε ότι το έργο θα έχει χαμηλότερο κόστος κατασκευής και λιγότερες χώρες που θα συμμετέχουν στη διέλευση του από άλλες παραλλαγές και θα αυξήσει επίσης τη γεωπολιτική κατάσταση των χωρών που συμμετέχουν.
Στην Ελλάδα μόνο θα δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ.

Η τριμερής συμφωνία υπεγράφη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Αλβανό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ενέργειας Έντμοντ Χατζινάστο και τον ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Corrado Passera.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TAP και υψηλόβαθμα στελέχη από τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Υφυπουργού των ΗΠΑ στο Προεδρείο της Ευρώπης και Ευρασίας κ. Eric Rubin.
Το ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των υφιστάμενων δεσμών ενέργειας της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και μέσω της Αδριατικής Θάλασσας σε όλη την νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη.
Το έργο έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τις δυνατότητες μεταφοράς 10 έως 20 bcm ετησίως.
Οι μέτοχοι του έργου είναι η Axpo της Ελβετίας (42,5%), η Statoil της Νορβηγίας (42,5%) και η E.ON Ruhrgas της Γερμανίας (15%).

Ο αγωγός TAP δεν είναι το μόνο έργο που θα παραδώσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν προς την Ευρώπη. Ανταγωνιστικά έργα του είναι ο Nabucco west και o αγωγός Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI).


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

Greece, Albania, Italy Sign Trans-Adriatic Pipeline Deal


H Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπογραφούν για την κατασκευή του τρανσαδριατικού αγωγού φυσικού αεριού.



ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Την συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδος υπογράφει ο υπουργός εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, καθώς ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες την 14.2.2013.
Εκ μέρους των άλλων χωρών υπογράφουν οι ουσιαστικά αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας και ανάπτυξης.

Προσέξτε την παρουσία του κου Εric Rubin και την ιδιότητα του ως αναπληρωτή υπουργού των ΗΠΑ στην υπογραφή της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (τοποτηρητής της συμφωνίας?)

Επίσης η συμμετοχή στην εταιρεία κατά 85% μη κοινοτικών εταιριών, έναντι 15% μιας γερμανικής χρειάζεται κάποια πολιτική ερμηνεία τουλάχιστον.

Οι αγωγοί ΤΑP και Νabucco west είναι ανταγωνιστικοί, αλλά η χρηματοδότηση του ΤΑP και η επιλογή του θα αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2013 από την εταιρεία Shah Deniz Consortium του Αζερμπαιτζάν, κάτι που δεν είναι όμως απόλυτα βέβαιο:

"TAP is one of the pipeline projects being developed to transport Shah Deniz gas to Europe and is the only pipeline option that will cross Greece. The Shah Deniz Consortium will make their final selection of the Southern Gas Corridor project to transport Shah Deniz gas by June 2013."
(πηγή)

Συμπέρασμα:
H κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε αντί για τις επιθυμητές ρωσικές επενδύσεις την συμμετοχή σε ένα "εικονικό και αβέβαιο" επενδυτικό έργο με μη δεδομένη υποστήριξη και χρηματοδότηση.

Κατά τα άλλα προωθεί συστηματικά τις επενδύσεις...


by SON OFEON



Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment