Saturday, January 26, 2013

Περί βλακείας

.....'' Δεν υπάρχει σημαντική σκέψη που να μην βρίσκει τρόπο η βλακεία να την χρησιμοποιήσει, δεδομένου ότι η βλακεία μπορεί να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και να ενδύεται ολόκληρη την γκαρνταρόμπα της αλήθειας.

Αντιθέτως η αλήθεια διαθέτει κάθε φορά μονάχα ένα ένδυμα και μονάχα ένα δρόμο, πράγμα που είναι πάντα εις βάρος της. Η βλακεία που υπαινίσσομαι τώρα , δε είναι διανοητικό νόσημα. Κι όμως για την ζωή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή βλακείας , η πιο επικίνδυνη ασθένεια του πνεύματος.

Χρέος όλων μας θα έπρεπε να είναι να την αναζητήσει ο καθένας μέσα του και να μην περιμένουμε να την γνωρίσουμε μέσα από τις μεγάλες εκρήξεις της , στην διαδρομή της Ιστορίας.

Μια πνευματική κατάσταση εκφράζεται και με πράξεις και με ενέργειες. Ομοίως άρα και η βλακεία. Όχι μόνο το να είσαι , αλλά και το να ενεργείς ως βλάκας, το να κάνεις δηλαδή βλακείες- η πράξη της βλακείας- ονομάζεται ωμότητα. Αυτή η ελκυστική απόφανση μας διδάσκει ακριβώς ότι η βλακεία αποτελεί πλάνη των αισθήσεων , για να μην πω συναισθηματική πλάνη!''

Απόσπασμα από το βιβλίο '' Περί Βλακείας'' του Ρόμπερτ Μούζιλ ( Robert Musil ) εκδόσεις Δελφίνι

Ανν Λου

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment