Thursday, January 31, 2013

Συνάντηση Σαμαρά με Ερντογάν στο Κατάρ

Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- και όχι μικρής διάρκειας, ήταν εντέλει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ντόχα του Κατάρ
Στη συνάντηση, εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και....
Διαβάστε τη συνέχεια....
Πηγή: http://pkampas.blogspot.com/

Διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας στη ΔΟΥ Καλαμάτας

Διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας στη ΔΟΥ Καλαμάτας
Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας διαδήλωσαν μπροστά από τη ΔΟΥ Καλαμάτας, μοιράζοντας έντυπο υλικό στο οποίο καταγγέλλουν το νέο φορομπηχτικό νόμο της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.

Την Πέμπτη 31/1/2013 και ώρα 9:00 π.μ. τα κλιμάκια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Μεσσηνίας διαδηλώνουν μπροστά από τις τράπεζες όπου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν....
Διαβάστε τη συνέχεια....
Πηγή: http://pkampas.blogspot.com/

Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα

Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα  Αδήλωτα εισοδήματα και διαφυγόντες φόρους αναζητεί η εφορία
Για τον σκοπό αυτό ξεκινά ελέγχους μέσω στοχευμένων διασταυρώσεων σε δαπάνες για φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς ιδιωτικά σχολεία, κολέγια , ιατρεία , ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και γυμναστήρια. 

Ζητά από τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, σχολών και ιατρικών κέντρων να τις αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με....
Διαβάστε τη συνέχεια....
Πηγή: http://pkampas.blogspot.com/

Ακίνητα: Ερχεται το σούπερ χαράτσι

Ακίνητα: Ερχεται το σούπερ χαράτσι
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξετάζεται να....
Διαβάστε τη συνέχεια....
Πηγή: http://pkampas.blogspot.com/

Υπέρ του Δημοσίου οι λογαριασμοί κατηγορουμένων για μαύρο χρήμα

Τη δυνατότητα ν α ρευστοποιεί και να μεταφέρει στα κρατικά ταμεία τις τραπεζικές καταθέσεις κατηγορουμένων ή και υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, αλλά και λαθρεμπορία γενικότερα θα έχει σύντομα το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η εν λόγω τροπολογία....
Διαβάστε τη συνέχεια....
Πηγή: http://pkampas.blogspot.com/

Μετρό: Oι εργαζόμενοι συνεδριάζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων...

Μετρό: Oι εργαζόμενοι συνεδριάζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. 
Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Συντονιστικό των εργαζομένων στα μασά σταθερής τροχιάς, για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό) Μάνθος Τσακός, είπε την Παρασκευή το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι η απεργία διαρκ είας είναι υπό εξέταση. 

Σημείωσε ότι το κεντρικό κομμάτι των διεκδικήσεων των εργαζομένων είναι το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και η υποβάθμιση της εταιρείας και η μείωση του συγκοινωνιακού έργου. Στο ενδεχόμενο εισόδου ιδιώτη στην εταιρεία του Μετρό ο κ. Τσακός τόνισε ότι το εισιτήριο θα πάει στα 2 ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι κάνουν επίσης λόγο για αποδυνάμωση της εταιρείας από τις ο� �κειοθελείς αποχωρήσεις εξειδικευμένου προσωπικού της υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατασκευών (υπόγεια έργα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές), για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και για την ποιότητα των έργων.


Read more: http://www.osybusdrivers.com

Πηγή: http://www.greekznews.com/

«Δεν ξεχνάω ότι πριν γίνω τραγουδιστής δούλευα σε οικοδομή»

«Δεν ξεχνάω ότι πριν γίνω τραγουδιστής δούλευα σε οικοδομή»


Ο Θάνος Πετρέλης παραχώρησε μία συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ! και μίλησε για το κατά πόσο η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειές του.
«Ανήκω στους τυχερούς ανθρώπους. Κατάφερα να κάνω χόμπι το επάγγελμα μου και αυτό είναι ευλογία. Επειδή είμαι συγκρατημένος σε όλους τους τομείς της ζωής μου και στα οικονομικά, δεν ξεχνάω ότι πριν γίνω τραγουδιστής δούλευα σε οικοδομή με τον πατέρα μου. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σχολείο για μένα, γιατί εάν τα πράγματα μου πήγαιναν ξαφνικά καλά, χωρίς να έχω βιώσει την βιοπάλη, ίσως δε θα εκτιμούσα την αξία των χρημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν αρκετά λεφτά στα χέρια μου, αλλά εγώ έκανα συντηρητική ζωή, χωρίς πολλά έξοδα και κραιπάλες. Έκανα σωστή διαχείριση, αλλά πριν από την κρίση βρισκόμουν μόλις 4-5 χρόνια στην δουλειά. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εκεί που κάναμε 100 μεροκάματα την σεζόν, έχουμε φτάσει να κάνουμε 15-20. Με 20 μεροκάματα όσο καλά κι αν είναι δεν είναι δυνατόν να ζήσεις, γιατί υπάρχουν και κάποια πάγια έξοδα. Κάποιοι ζουν με 500 ευρώ τον μήνα. Δε γίνεται να ζεις αξιοπρεπώς με αυτά τα χρήματα», ανέφερε.

Πηγή:faysbook.gr

Πηγή: http://www.greekznews.com/

Λούκα Κατσέλη: «Λυπάμαι για λογαριασμό του κ. Λοβέρδου»


Λούκα Κατσέλη: «Λυπάμαι για λογαριασμό του κ. Λοβέρδου»

«Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά! Δεν υπάρχει στη ζωή και στην πολιτική τίποτε χειρότερο από κάποιον που παραποιεί την πραγματικότητα προς ίδιον όφελος».
Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Ανδρέα Λοβέρδου ότι συμμετείχε στην απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ.
«Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη στήριξη χωρίς  καμιά  επιφύλαξη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν δικαιώθηκε αλλά μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση» πρόσθεσε η κα Κατσέλη.

Πηγή: newpost.gr

Πηγή: http://www.greekznews.com/

Αλλοδαποί κακοποιοί..κάνουν «φιγούρα» στο Facebook δείχνοντας τα κλοπιμαία..Διαφημίζουν την Ελλάδα ως τον παράδεισο των παρανόμων..

«Πετσετάκια» έκανε τα 100ευρα σε φωτογραφία του στο Facebook. Στο δωμάτιο φαίνονται οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά και τσουβάλια πιθανόν αποτελούν κλοπιμαία από διάφορες «επιχειρήσεις»
Στη φάκα οι αλλοδαποί ποινικοί που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για... επίδειξη ισχύος..


Σύμφωνα με το Βήμα,φωτογραφίες στο Facebook με τη λεία τους από ληστρικές επιδρομές εξακολουθούν να επιδεικνύουν αλλοδαποί ποινικοί. Αποτέλεσμα είναι να γίνονται «στόχος» της ΕΛ.ΑΣ.!

Με εντυπωσιακή άνεση και θράσος αναρτούν φωτογραφίες με διαλυμένα χρηματοκιβώτια που έχουν κλέψει από σπίτια και καταστήματα προκειμένου να... εντυπωσιάζουν διάφορους διαδικτυακούς φίλους τους. 
Γι' αυτό και παρουσιάζονται σε φωτογραφίες να καταμετρούν τα χρήματα από κλοπές και διαρρήξεις, σαν να πρόκειται για πράξεις ρουτίνας και να ασχολούνται με ανώδυνα χόμπι. Αγνοούν όμως ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στο μικροσκόπιο στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που κατορθώνουν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκουν στοιχεία για κακοποιούς...

Οι «πρώτοι» ματαιόδοξοι

Το πρώτο δείγμα αυτής της ιδιόμορφης «φιγούρας» αλλοδαπών κακοποιών είχε αναδειχθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν στις 20 Δεκεμβρίου 2011 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε συμμορία έξι Αλβανών ηλικίας 20 - 30 ετών, οι οποίοι είχαν διαπράξει 24 ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων και περιπτέρων κυρίως στα βόρεια προάστια. Σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις ληστείες οι δράστες είχαν πυροβολήσει κατά υπαλλήλων των πρατηρίων.

Οι αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει στο προφίλ ενός από τους συλληφθέντες πέντε φωτογραφίες στις οποίες να επιδεικνύει όπλα και να φαίνεται να πυροβολεί. Σε άλλες να κρατάει σαν βεντάλια μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ τα οποία πιθανολογείται ότι είναι η λεία τους από τις εγκληματικές τους πράξεις. Οι φωτογραφίες αυτές υποβοήθησαν την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ενώ στη συνέχεια θεωρήθηκαν «ενοχοποιητικές».

Ιδιότυπος διαδικτυακός «ανταγωνισμός»

Όμως αυτή η προ έτους σύλληψη δεν φαίνεται να αποθάρρυνε άλλους αλλοδαπούς. Έτσι συνεχίζουν να θεωρούν τα προφίλ τους στο Facebook ως μέσο παρουσίασης των ποινικών ενασχολήσεών τους και της εγκληματικής ισχύος τους, έχοντας προφανώς έναν ιδιότυπο διαδικτυακό «ανταγωνισμό» με άλλα μέλη συμμοριών. Και λόγω αυτής της «κόντρας» προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα...

Προσφάτως εντοπίστηκαν στο Facebook φωτογραφίες αλλοδαπών που στέκονται μπροστά σε διαλυμένα χρηματοκιβώτια, να μετρούν δεκάδες χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Ακόμη, στην πίσω πλευρά του δωματίου φαίνονται πολλές ηλεκτρικές συσκευές αλλά και τσουβάλια γεμάτα, πιθανόν, με κλοπιμαία. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα υπάρχουν και καταγραφικά από συστήματα καμερών σε χώρους που έγιναν στόχος των ληστών.

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

Καταπληκτικό πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα "Το Ποντίκι"!!!


Δείτε το ολόκληρο..




Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

Δείτε πώς κατόρθωσε να μην πληρώνει ΔΕΗ από το 1998 (Βίντεο).

Ισως πρόκειται για τον πρώτο Ελληνα που έχει γλιτώσει τα περιβόητα «χαράτσια» της ΔΕΗ..

Για την ακρίβεια, δεν λαμβάνει καν λογαριασμούς ΔΕΗ και ΔΕΥΑΠ. Διαμένει στο πλέον ειδυλλιακό σημείο της Πάτρας, δίπλα στη θάλασσα. Ο επίγειος παράδεισος ανεξαρτησίας του 51χρονου πατρινού ζωγράφου Γιάννη Μπενετάτου, είναι ενα παράδειγμα προς μίμηση, ως προς την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πελοπόννησος", στην περιοχή του παλαιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, πάνω στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στην Πλαζ, το σπίτι του Γιάννη Μπενετάτου ξεχωρίζει από τις δύο ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην αυλή του. Όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα από τους τεράστιους αυτούς ιστούς, είναι εγκατεστημένα και δύο ζεύγη φωτοβολταϊκών. Αυτή ακριβώς είναι η αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, που του εξασφαλίζει συνολικά 800 watt ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας είναι που μέσω μετασχηματιστού, «κινούν» το σπίτι του Πατρινού ζωγράφου και οικονομολόγου, που διαθέτει όλες τις συσκευές κάθε σύγχρονου νοικοκυριού: Ψυγείο, τηλεόραση, μίξερ, ραδιόφωνο, ξυριστική μηχανή, άλλες μικροσυσκευές και φυσικά άπλετο φωτισμό!
newsbomb.gr

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

Έπιασαν τους ληστές των τραπεζών – Δεκάδες ληστείες με τραυματίες και εκρήξεις

Πυροβολούσαν με το παραμικρό πολίτες και αστυνομικούς. Έκλεβαν τράπεζες και σπίτια, ανατίναζαν ΑΤΜ. Δεκάδες τα χτυπήματα της σπείρας που επί μήνες σκορπούσε τον τρόμο.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους και συνέλαβαν επτά άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος σε Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την αστυνομία η συμμορία έχει κάνει 10 ληστείες και απόπειρες ληστείας σε τράπεζες, άλλες 7 εκρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών και 14 εισβολές σε σπίτια πολιτών. Πιο χαρακτηριστική απ' όλες ήταν η ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη τον περασμένο Μάιο όπου αφού μπήκαν από το παράθυρο στο υποκατάστημα και το λήστεψαν την ώρα που άνοιγε για να διαφύγουν άρπαξαν δύο ταξί τραυματίζοντας τους οδηγούς και διέφυγαν πυροβολώντας πολλές φορές εναντίον των αστυνομικών κάθε φορά που εκείνοι τους πλησίαζαν.
newsit

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

Tο ΔΝΤ άφησε την Ζιμπαμπουε με 217 δολάρια

Tο ΔΝΤ άφησε την Ζιμπαμπουε με 217 δολάρια
Την τελευταία εβδομάδα απέμειναν μόλις 217 δολάρια ΗΠΑ στα κρατικά ταμεία της Ζιμπάμπουε, αφού ολοκληρώθηκε η καταβολή τη ς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, αποκάλυψε σήμερα μιλώντας σε εκπρόσωπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών στη Ζιμπάμπουε, Τεντάι Μπίτι.

Το 2010 Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν ομόφωνα να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε, το οποίο είχε ανασταλεί το 2003.
Το ΔΝΤ ανέφερε τότε ότι η Ζιμπάμπουε δεν δικαιούται οικονομική βοήθεια έως ότου τακτοποιήσει καθυστερούμενες οφειλές της προς το Ταμείο και έως ότου παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως.

Οι οφειλές της Ζιμπάμπουε προς τους τρεις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (τρόικα) ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια. Συνολικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, περιλαμβανομένου και αυτού προς το Κλαμπ των Παρισίων, ανέρχεται σε περίπου 6 δις δολάρια.

Το ΔΝΤ είχε αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου της Ζιμπάμπουε το 2003 λόγω των πολιτικών διαφορών σημαντικών χωρών-μελών του με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Οι διεθνείς δωρητές απέσυραν κάθε χρηματοδότηση προς τη χώρα της Νότιας Αφρικής και κατηγόρησαν τον Μουγκάμπε ότι η πολιτική του για την αναδιανομή της γης και η κακοδιαχείριση των πόρων της χώρας οδήγησε στην κατάρρευση της άλλοτε ευημερούσας οικονομία της.

Ο ΥΠΟΙΚ Μπίτι σημείωσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, η Ζιμπάμπουε δε θα μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που την μαστίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Σε μια χώρα το 85% του πληθυσμού της οποίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήταν "ανήθικο να πάρουμε ακόμα κι ένα δολάριο από τους πενιχρούς μας πόρους" για την αποπληρωμή του χρέους. "Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιτύχο υμε μια συμφωνία με τους πιστωτές μας και τους εταίρους μας όσον αφορά στο χρέος μας", δήλωσε ο Μπίτι. Όμως, πρόσθεσε, για να επιτύχει την παραγραφή μέρους του χρέους, η Ζιμπάμπουε πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει τις "ορθές" οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Ομάδα του ΔΝΤ πήγαινε τακτικά στην χώρα παρέχοντας τεχνική βοήθεια και η τελευταία ανακοίνωση ήταν η 26η εδω τον Oκτώβριο του 2012

Φέτος προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ 5% και 6% το 2013

ΠΗΓΗ

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

(1943) – Εξαιρετικό αντιναζιστικό cartoon από τον Walt Disney (video, ελλ. υπότιτλοι) “Education for Death: The Making of the Nazi”,

(1943) – Εξαιρετικό αντιναζιστικό cartoon από τον Walt Disney (video, ελλ. υπότιτλοι)
"Education for Death: The Making of the Nazi", λέγεται το 10λεπτο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, που κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 1943 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Gregor Ziemer.

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία του μικρού Χανς, ενός αγοριού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και ανατρέφεται για να γίνει ένας ανελέητος στρατιώτης.

Στην αρχή της ταινίας, ένα ζευγάρι Γερμανών πρέπει να αποδείξει σε έναν δικαστή Ναζί, ότι έχει καθαρό αίμα Αρείας φυλής και συμφωνεί να αφιερώσει το γιο του, τον οποίο ονομάζει Hans – μετά την έγκριση του δικαστή -, στην υπηρεσία του Αδόλφου Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Τους δίνεται ένα αντίγραφο του Mein Kampf από το δικαστή ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους προς τον Χίτλερ κι ένα βιβλιάριο, που περιέχει χώρο για 12 παιδιά (ένας υπαινιγμός ότι το ζευγάρι αναμένεται να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια γι α την Πατρίδα).

Καθώς ο Hans μεγαλώνει, μαθαίνει μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, όπου απεικονίζεται ο Χίτλερ ως ιππότης με την αστραφτερή του πανοπλία και σώζει την Ωραία Κοιμωμένη, μια παχύσαρκη Βαλκυρία, που εκπροσωπεί τη Γερμανία, από την κακιά μάγισσα, που εκπροσωπεί τη δημοκρατία. (Ο αφηγητής σαρκαστικά σχολιάζει ότι "το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας φαίνεται να είναι ότι ο Χίτλερ σήκωσε τη Γερμανία στα πόδια της, την ανέβασε πάνω στη σέλα, και την πήρε για μια βόλτα.") Χάρη σε αυτό το είδος τη� � διαστρεβλωμένης ιστορίας, ο Hans και όλα τα νεαρά μέλη της χιτλερικής νεολαίας γοητεύονται με τον Φύρερ, στο πορτραίτο του οποίου αποδίδουν και το γνωστό χαιτετισμό.

Κατόπιν, το κοινό βλέπει τον Hans άρρωστο και κλινήρη. Η μητέρα του προσεύχεται γι αυτόν, γνωρίζοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, πριν οι αρχές έρθουν να τον πάρουν για να υπηρετήσει τον Χίτλερ. Ένας Ναζί αξιωματικός κτυπά την πόρτα για να πάρει τον Hans μακριά, αλλά η μητέρα του λέει ότι είναι άρρωστος και έχει ανάγκη φροντίδας. Ο αξιωματικός της λέει να θεραπεύσει το γιο της γρήγορα και να τον ετοιμάσει να φύγουν, πράγμα που σημαίνει ότι αν Hans δεν γίνει καλά, θα υποβληθεί σε ευθανασία. Ο αξιωματικός τη διατ� �ζει να μην τον κανακεύει, γιατί ένας στρατιώτης δεν πρέπει να έχει συναισθήματα, ούτε να δείχνει κανένα απολύτως έλεος.

Τελικά, ο Hans αναρρώνει και συνεχίζει την "εκπαίδευση" του σε μια σχολική τάξη, όπου όλα τα παιδιά φορούν τις στολές της χιτλερικής νεολαίας. Στους τοίχους κρέμονται τα πορτραίτα του Χίτλερ, του Γκαίριγκ και του Γκαίμπελς. Ο δάσκαλος ζωγραφίζει στον πίνακα σε κινούμενα σχέδια ένα κουνέλι και μια αλεπού. Η αλεπού τρώει το κουνέλι και ο Hans λυπάται. Ο δάσκαλος γίνεται έξαλλος και βάζει τον Hans να καθίσει στη γωνία φορώντας καπέλο. Όπως ο Hans κάθεται τιμωρία, ακούει τους υπόλοιπους συμμαθητές να ερμηνεύουν � ��σωστά" το σκίτσο, λέγοντας πως η "αδυναμία δεν ταιριάζει ποτέ σε ένα στρατιώτη" και "ο ισχυρός αποφασίζει για τον αδύναμο". Αυτό πυροδοτεί τον Hans να αποκηρύξει την άποψή του και να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ότι ο ασθενής πρέπει να καταστρέφεται. "Η Γερμανία είναι η "υπέρ-φυλή" και θα υποτάξει όλα τα αδύναμα έθνη".

Το αγόρι, στη συνέχεια, λαμβάνει μέρος σε μια σταυροφορία για το κάψιμο των βιβλίων. Καίγεται οποιοδήποτε βιβλίο αντιτίθενται στον Χίτλερ, ενώ αντικαθίσταται η Αγία Γραφή με το Mein Kampf, ο σταυρός με ένα ναζιστικό ξίφος και καίγεται μια Καθολική Εκκλησία.

Ο Hans περνά τα επόμενα χρόνια "Παρελαύνοντας και χαιρετώντας" ("Marching and heiling, heiling and marching!") μέχρι να γίνει ένας ενήλικας "καλός Ναζί" της Βέρμαχτ και να αρχίσει να εμπλέκεται με μίσος απέναντι σε οποιονδήποτε εναντιώνεται στον Χίτλερ, "μη βλέποντας τίποτα άλλο απ' αυτό που το κόμμα θέλει να δει, μη λέγοντας τίποτε άλλο απ' αυτό που το κόμμα θέλει να πει και μη κάνοντας τίποτα περισσότερο από ό, τι το κόμμα θέλει να κάνει." (Εξαιρετικά, οι παρωπίδες, το φίμωτρο και οι αλυσίδες!)

Στο τέλος, ο Hans και οι υπόλοιποι Ναζί στρατιώτες παρελαύνουν στον πόλεμο μόνο για να καταλήξουν σε σειρές πανομοιότυπων τάφων, που δεν έχουν τίποτα πάνω τους, εκτός από μια σβάστικα και ένα κράνος στερεωμένο στην κορυφή. Έτσι λοιπόν η εκπαίδευση του Hans ολοκληρώθηκε. "Η εκπαίδευση για το θάνατο …".

(Στοιχεία από disney.wikia.com και Wikipedia).



ΠΗΓΗ


Πηγή: http://www.ramnousia.com/

Το παραμύθι της «επιστροφής των καταθέσεων». Του Γ. Δελαστίκ

Το παραμύθι της «επιστροφής των καταθέσεων». Του Γ. Δελαστίκ
Εκνευριστική έχει καταντήσει πλέον αυτή η ιστορία με τους αλλεπάλληλους ανά μήνα κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαβόητη «επιστροφή των καταθέσεων» στις ελληνικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας μήπως… στραβωθεί κανένας αφελής και καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα, αλλά δεν είναι ανάγκη να χειρίζεται τόσο προκλητικά το θέμα η κυβέρνηση σαν να απευθύνεται σε ηλιθίους. Κανένας λόγος αλαλαγμών δεν υπάρχει.

Το πολύ πολύ ένας στεναγμός ανακούφισης και «δυστυχούς παρηγορίας» που η μείωση -ναι, η μείωση!- των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του 2012 δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011! Τίποτα περισσότερο! Ας δούμε καλύτερα τους αριθμούς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Την 1η Ιανουαρίου του 2012 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν στα 168,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 161,36 δισ. ευρώ. Μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι μέσα στο 2012 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 7,6 δισ. είναι πολύ μικρότερα από τα 40,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν μειωθεί οι καταθέσεις κατά το 2011 και τα 27,9 δισ. ευρώ που είχαν φύγει από τις τραπεζικές καταθέσεις μέσα στο 2010. Στα τέλη του 2009 δηλαδή οι καταθέσεις ήταν 237,53 δισ. ευρώ και στα τέλη του 2010 είχαν πέσει στα 209,6 δισεκατομμύρια. Αυτά σημαίνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 76,2 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό περίπου 32%) σε σχέση με τα τέλη του 2009. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια χάθηκε το ένα τρίτο � �ων καταθέσεων.
Αυτό συνιστά οικονομική καταστροφή για τις τράπεζες. Ο λόγος είναι πως αυτές δεν μπορούν με την ίδια ταχύτητα να περιορίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε τράπεζες και ιδιώτες, όσο και αν «στραγγαλίσουν» τη χορήγηση νέων δανείων. Οι αριθμοί που αφορούν αυτή την πτυχή είναι αποκαλυπτικοί.

Το 2009, το σύνολο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είχαν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 249,68 δισ. ευρώ – ήταν δηλαδή κατά 12,2 δισ. ευρώ περισσότερα από τις καταθέσεις, οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι ανέρχονταν σε 237,53 δισ. Στα τέλη του 2012 η κατάσταση για τις τράπεζες είχε επιδεινωθεί δραματικά. Παρόλο που μέσα στη «μαύρη τριετία» του Μνημονίου περιόρισαν κατά 22 δισεκατομμύρια τις χορηγήσεις δανείων και τις έριξαν στα 227,7 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό είναι κατά… 66,3 δισεκατομμύρια μεγαλύτ ερο από εκείνο των καταθέσεων, που έπεσαν -παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης- στα 161,4 δισ. ευρώ.

Υπερπενταπλασιάστηκε (!) δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς το ποσό της απόκλισης ανάμεσα στις χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των τραπεζών και τις καταθέσεις σε αυτές. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για την πραγματική οικονομία, γιατί σημαίνει ότι όσες καταθέσεις και αν τυχόν επιστρέψουν στις τράπεζες, οι τράπεζες θα κρατούν το μέγιστο τμήμα των καταθέσεων αυτών για τον εαυτό τους, προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους για την ίδια τους την ύπαρξη.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται στο ορατό μέλλον οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χορηγήσουν τα δάνεια που περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού οι επιχειρήσεις και ο κοσμάκης! Θα τα περιμένουν επί ματαίω! Οπως είναι ευνόητο, η ανωτέρω εξήγηση της συμπεριφοράς των τραπεζών καμιά παρηγοριά δεν αποτελεί για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, που έχουν στερηθεί αυτή την τριετία δανειακή ρευστότητα ύψους 22 δισεκατομμυρίων. Ρευστότητα ύψους 12 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι επιχειρήσεις και άλλα 10 δισεκατομμύρια τα νοικοκυριά.

Στο υπάρχον περιβάλλον της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων όλου του πληθυσμού και της καταβαράθρωσης του τζίρου πολλών επιχειρήσεων, η δανειακή ασφυξία από τις τράπεζες έχει τραγικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών όλο και λιγότερο μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Το 2009 «περίσσευαν» 77,3 δισ. ευρώ αφού τα νοικοκυριά είχαν καταθέσεις 196,9 δισεκατομμυρίων και δάνεια 119,6 δισ. Το 2012 το ποσό αυτό είχε συρρικνωθεί δραστικότατα: 135 δισ. καταθέσεις νοικοκυριών μείον 106,6 δισ. δάνεια μας κάνει μόλις 28,4 δισεκατομμύρια – σχεδόν το ένα τρίτο! Με άλλα λόγια, η λεηλασία των εισοδημάτων του λαού μας γκρέμισε και τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων!

ΠΗΓΗ

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ



frpm preza.tv
Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

Αυτή είναι η πραγματική ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Όταν μπαίνουν στο σπίτι σου για να σε τρομάξουν και να σταματήσεις να μιλάς.


Η Λ.Κανέλλη στο enikos.gr:Παραβίασαν ανοιχτές θύρες για να με τρομάξουν
Για τη ληστεία στο σπίτι της μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που έγινε τα ξημερώματα στο σπίτι της.
"Ήταν άγριο με σαφή προειδοποιητική χροιά" λέει και αποκαλύπτει: " Εφτασαν μέχρι τις κρεββατοκάμαρες".
Και συνεχίζει: " Δεν μπορώ να φοβηθώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεβή" ενώ τονίζει: "Παραβίασαν ανοιχτές θύρες για να με τρομάξουν".
Η Λιάνα Κανέλλη περιγράφει όσα έζησε.
Ακούστε το ηχητικό

http://www.enikos.gr/politics/115653,H_LKanellh_sto_enikosgr:Paraviasan_ano.html

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

Τηλεθεατής ανακάλυψε μυστήριο μήνυμα σε διαφημιστικό σποτ!



Απλή φάρσα, υποσυνείδητο διαφημιστικό μήνυμ α ή κρυπτογραφημένη πληροφορία προς άγνωστο παραλήπτη;Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα σε πολυάριθμα διαδικτυακά φόρουμ post Βρετανού ο οποίος διατείνεται ότι ανακάλυψε κάτι περίεργο σε τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ.

Ο Βρετανός τηλεθεατής ισχυρίζεται ότι κάτι παράξενο αντιλήφθηκε στην οθόνη της τηλεόρασής του προχθές το από γευμα, το οποίο και κατέγραψε, καθώς εκείνη τη στιγμή όλως τυχαίως το DVR του βρισκόταν σε λειτουργία. Αφού κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» το παράξενο τηλεοπτικό μήνυμα, εν συνεχεία το δημοσίευσε στο διαδίκτυο.

Το στιγμιότυπο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια διαφημιστικού διαλείμματος γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής, περιέχει ένα μεγάλο σώμα κειμένου (αναφ ερόμενο στην παραπαίουσα εταιρεία His Master's Voice), το οποίο είναι αδύνατον να το διαβάσει κανείς παρά μόνο αν πατήσει παύση και παγώσει την οθόνη. Τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως ορισμένες λέξεις του κειμένου είναι τονισμένες σαν να έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Οι τονισμένες λέξεις είναι οι ακόλουθες: VOICE (φωνή), MEMORIES (αναμνήσεις), COLLECTION (συλλογή), JOY (χαρά), EXPER IENCE (εμπειρία) και PROGRESS (πρόοδος).
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κείμενο θα μπορούσε να αποτελεί μία σύγχρονη μορφή «ραδιοφωνικού σταθμού αριθμών», δηλαδή μία μέθοδος ραδιοσημάτων την οποία χρησιμοποιούσαν άλλοτε οι κατάσκοποι για να μεταδόσουν πληροφορίες σε εκείνους που γνώριζαν πώς να τις αποκρυπτογραφήσουν.

Aκολουθεί το "κρυφό" μήνυμα

ANOTHER VESTIGE OF OUR PAST HAS BITTEN THE DUST. HIS MASTER'S VOICE HAS FALLEN SILENT. THE NATION'S MOST-FAMOUS RECORD STORE IS GOING DOWN. IT'S NOT SURPRISING, BUT IT'S A SHAME. AFTER ALL, WHO HASN'T FOND MEMORIES OF GOING INTO THEIR LOCAL BRANCH AND BROWSING THROUGH THE RECORDS, TAPES, CDS, VIDEOS AND DVDS? THAT EXCITING WEEKEND TRIP, BRIMMING WITH MAGICAL PROMISE OF AN EXCHANGE THAT WILL ADD TO THE COLLECTION. POURING OVER ALBUM ARTW ORK ON THE BUS HOME, ONLY FUELLING FURTHER IMPATIENCE TO GET BACK AND ENGULF THE SENSES IN THE LATEST RELEASE BY A FAVOURITE BAND OR SINGER. WILL IT BE AS GOOD AS THEIR LAST ONE? WHAT IT IT'S WORSE? RELIVING THE JOY OF SEEING A FILM THAT BLEW YOUR MIND IN THE CINEMA BUT IN THE COMFORT OF YOUR LIVING ROOM. YEAH IT'S GREAT WE CAN INSTANTLY BUY EVERYTHING WE CANT AT THE CLICK OF A BUTTON, DELIVERED STRAIGHT TO YOUR DOOR, BUT IT'S NO LONGER A SHARED EXPERIENCE. THERE WAS A PRECIOUS COMMODITY IN BUYING STUFF FROM SHOPS IN THOSE DAYS; YOU WERE PART OF A TRIBE. FOR MANY, A TRIP TO THE RECORD SHOP WAS AN EVENT. HELL, FOR SOME IT WAS A PLACE TO JUST HANG OUT. BUT YOU CAN'T FIGHT PROGRESS, CAN YOU? AND SELLING CDS FOR UP TO EIGHTEEN QUID IN 2013 PROBABLY DIDN'T HELP. SO FAREWELL HMV, THE HIGH STREET WON'T BE THE SAME WITHOUT YOU.

http://www.maidanoi.com/2013/01/blog-post_5201.html#ixzz2JC6Ihx54

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

100 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

(όχι ότι εμείς τα τηρούμε όλα αλλά τα λέμε για σας)
ΚΑΘΟΤΙ ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ...

Σύνταξη: Δ. Κρασανάκης, καθηγητής 1ου Ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών
 
1. Δεν είναι ζήτημα απλώς προσωπικό, αλλά μας αφορά όλους (και όχι: απλά). Απλώς = μόνο. Συμπεριφέρεται απλά (=με απλό, ανεπιτήδευτο τρόπο).
2. Η υπόθεση δεν τον αφορά άμεσα (αλλά έμμεσα) (τροπικό επίρρημα). Να παρουσιαστεί αμέσως (και όχι: άμεσα) (χρονικό επίρρημα).
3. Πιθανώς ή πιθανόν, προηγουμένους, συγχρόνως, κυρίως, ολογράφως, ενδεχομένως, αυτοδικαίως, επομένως (και όχι σε-α).
4. 15 Σεπτεμβρίου ή 15 του Σεπτέμβρη (και όχι: 15 Σεπτέμβρη).
5. Το ουσ. λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός: λανθασμένη άποψη (και όχι: λάθος άποψη).
6. Κακώς χρησιμοποιούνται αδόκιμες λέξεις όπως: νεολαίος, πισωγύρισμα, αντιπαλότητα κλπ.
7. Αποφεύγουμε κατάχρηση δημιουργίας ουσ. σε -ποίηση: ελαχιστοποίηση, ανωτατοποίηση κλπ.
8. Πρόσκληση σε συγκέντρωση (και όχι: κάλεσμα σε
μάζωξη).
9. Τα προπαροξύτονα ουδ. ουσ. σε -ο κατεβάζουν τον τόνο στην παραλήγουσα στη γεν. εν. και πλ. (πανεπιστημίου, -ίων, πολέμου, θριάμβου) εκτός από τις λαϊκές λέξεις (σίδερου, αλλά: σιδήρου).
10. Καθιερωμένες λέξεις και φράσεις στην καθαρεύουσα δε μεταγλωττίζονται: Μικρά Ασία, Ερυθρά θάλασσα, Μέλας Δρυμός, η Αριστερά, Λευκός Οίκος, βαρύ ύδωρ, εκδοτικός οίκος, χειμερία νάρκη, Μικρά Άρκτος, η μάστιγα (του αιώνα), η πτέρυγα (της Βουλής), κλάδος (της επιστήμης), σινική μελάνη, δαμόκλειος σπάθη κλπ.
11. Διατηρούμε αναλλοίωτες τις τουλάχιστον 2000 αρχαϊστικές φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε στο γραπτό (χωρίς να θέτουμε εισαγωγικά) και προφορικό λόγο, όπως: εν πάση περιπτώσει, συν τοις άλλοις, και ούτω καθ' εξής, εκ του σύνεγγυς, εν κρύπτω και παραβύστω, χάρμα ιδέσθαι, εν τω μεταξύ, παραδείγματος χάριν, εξ άλλου, εκ των ων ουκ άνευ, αυτός καθ΄ εαυτόν, εκ προοιμίου, τοις μετρητοίς, αφ΄ ενός μεν - αφ΄ ετέρου δε, υπ΄ όψιν, φερ΄ ειπείν, εν γένει, αυθωρεί και παραχρήμα, ειρήσθω εν πάροδο), τύποις, είθισται, τιμής ένεκεν, εφ΄ όρου ζο)ής, εν κατακλείδι, εν μέρει, επί πληρωμή, λίαν καλώς, εν ριπή οφθαλμού, κοινή συναινέσει, αβρόχοις ποσίν, εν γνώσει, εξ αιτίας κλπ. Ορισμένες φράσεις γράφονται στη δημοτική σε μία λέξη: εξαιτίας, εξάλλου, αφενός, υπόψιν κλπ.
12. Η συνάδελφος (και όχι: συναδέλφισσα).
13. Δέσμη μέτρων (και όχι: πακέτο), εκδοχή πολιτικών εξελίξεων (και όχι: σενάριο).
14. Αποφεύγουμε ξένες λέξεις και εκφράσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές: ρισκάρω (διακινδύνευα)), μοντάρω (συναρμολογώ), καριέρα (σταδιοδρομία), σαμποτάζ (δολιοφθορά), ίματζ (εικόνα, εντύπωση), πρεστίζ (κύρος), γκλάμουρ (σαγήνη, αίγλη), σνόμπαρα (περιφρονώ, υποτιμώ), μίτινγκ (συνάντηση), κουλ (ψύχραιμος), πρες ρουμ (αίθουσα τύπου), πρες κόνφερανς (συνέντευξη τύπου), σπόνσορας (χρηματοδότης, χορηγός), τιμ (ομάδα), πρότζεκτ (έργο, μελέτη), ντιζάιν (σχέδιο), τάιμινγκ (συγχρονισμός) κλπ.
15. Της γραμματέως, της γιατρού, της γυμνασιάρχου.
16. Αποφεύγουμε ερμηνεύματα αγγλικών λέξεων ελληνικής προελεύσεως που οι αντίστοιχες τους ελληνικές έχουν άλλη σημασία (π.χ. φανταστικός: ο της φαντασίας, τρομερός: ο προξενών τρόμο, και όχι καταπληκτικός, υπέροχος, που σημαίνουν οι αγγλικές fantastic, terrific). Επίσης, δε μεταφράζονται αγγλισμοί: δώσε μου το πιάτο (και όχι: πέρασε μου το πιάτο), απευθείας μετάδοση (και όχι: ζωντανή μετάδοση), κάνω λάθος (και όχι: είμαι λάθος), θα σου ξανατηλεφωνήσω (και όχι: θα σε πάρω) πίσω).
17. Πριν από την έναρξη (και όχι: πριν την έναρξη).
18. Τριάμισι κιλά, τρεισήμισι μέρες.
19. Πτώσεις επιθ. σε -ής/ης: ο/η διεθνής, του/της διεθνούς, τον/τη διεθνή, το διεθνές, τα διεθνή, ο/η συνήθης, του/της συνήθους, τον/την συνήθη, το σύνηθες, τα συνήθη, των συνήθων. Προσοχή (μόνο για αρσ.): Του ευγενούς αγώνα, αλλά: του ευγενή (=αριστοκράτη) (επίθ. το α΄, ουσ. το (Γ). Επιστήμη συγγενούς (επίθ.) κλάδου. Είναι φίλος ενός στενού μου συγγενή (ουσ.).
20. Ο τόνος των προπαροξύτονων επιθ. σε -ος κατεβαίνει στην παραλήγουσα της γεν. εν. και γεν. και αιτ. πλ., όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως ουσιαστικά: συμπεριφορά βάρβαρων ανθρώπων, αλλά: οι επιδρομές των βαρβάρων.
21. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν (και όχι: όσους, διότι είναι υποκ. στο ρ. που ακολουθεί), ή: ευχαριστούμε όσους ...
22. Οι αναδιπλασιασμοί των παθ. μτχ. άλλοτε διατηρούνται και άλλοτε όχι: συγκαλυμμένος, αποκομμένος, διαλυμένος, παραταγμένος, συμφωνημένος, μυημένος κλπ. (και όχι πια: συγκεκαλυμμένος, αποκεκομμένος, διαλελυμένος, παρατεταγμένος, συμπεφωνημένος, μεμυημένος), αλλά μόνο: παρατεταμένος, πεπειραμένος, διακεκριμένος, επιτετραμμένος(=αναπληρωτής πρεσβευτή), καταβεβλημένος, βεβιασμένος, αποδεδειγμένος, δεδηλωμένος, τα πεπραγμένα, η πεπατημένη, αναμεμιγμένος, μεμονωμένος κλπ. Προσοχή: θεωρώ δεδομένη την εκλογή του. Ενήργησα βάσει των δεδομένων που είχα στη διάθεση μου. Αλλά: Είμαι δοσμένος στον αγώνα. Μίλησε με τετριμμένες φράσεις. Αλλά: Φοράει τριμμένα ρούχα κλπ.
23. Ασχολούμαστε, ασχολούμασταν (και όχι: ασχολιόμαστε κλπ. διότι το ρ. είναι ασχολούμαι και όχι ασχολιέμαι).
24. θορυβώδης, ογκώδης, θυελλώδης, ενστικτώδης κλπ. (και όχι: σε -ωδικός).
25. Το σαν χρησιμοποιείται για παρομοίωση και ως σύνδεσμος χρονικός ή αιτιολογικός: Ψηλός σαν κυπαρίσσι. Σαν έρθεις με το καλό. Εσύ σαν συγγενής έπρεπε να επέμβεις. Το ως συνοδεύει κατηγορούμενα: Υπηρετεί ως καθηγητής. Το κατηγορούμενο μπαίνει στην ίδια πτώση με τη λέξη στην οποία αναφέρεται: Η εκλογή του ως καθηγητή (και όχι: ως καθηγητής).
26. Το πάνω και το κάτω στη δημοτική είναι μόνο τοπικά επιρρ. και κακώς μεταγλωττίζονται τα επί και υπό της καθαρεύουσας σε περιπτώσεις όπως οι εξής: Μίλησε πάνω στο θέμα που μας απασχολεί (σωστό: για το θέμα ή επί του θέματος), θα προσπαθήσουμε κάτω) απ΄ αυτές τις συνθήκες (σωστό: με αυτές ή υπ΄ αυτές).
27. Το ρ. προοιωνίζομαι είναι αποθετικό, δηλ. δε διαθέτει ενεργητική φωνή.
28. Ανενημέρωτος (και όχι: ανημέρωτος), κοινολογώ (και όχι: κοινωνιολόγο)), δε θα προετίθεσθε (και όχι: προετίθεσθο), τίθενται (και όχι: τίθονται.), κοινότοπος, κοινοτοπία (και όχι: κοινότυπος, κοινοτυπία), μεγεθύνω, μεγέθυνση (και όχι: μεγενθύνω, μεγένθυση), εμβάθυνση (και όχι: εμβάνθυνση), απαθανατίζω (και όχι: αποθανατίζω), αντεπεξέρχομαι (και όχι: ανταπεξέρχομαι), μελαψός (και όχι: μελαμψός), Οκτώβριος (και όχι: Οκτώμβριος), χειρουργός (και όχι: χειρούργος), παρεισφρέω (και όχι: παρεισφρύω), παρεμπιπτόντως (και όχι: παρεπιπτόντως), έχω απαυδήσει (και όχι: έχω απηυδήσει), λιποβαρής (και όχι: ελλιποβαρής), υποθάλπω, περιθάλπω (και όχι: υποθάλπτω, περιθάλπτω), ακατονόμαστος (και όχι: ακατανόμαστος), αθυρόστομος (και όχι: ανθηρόστομος).
29. Τα ρήματα των προτάσεων που ακολουθούν συντάσσονται με αιτ. και όχι με γεν. Δεν επιδέχεται αναβολή. Δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Διέφυγε την προσοχή μου. Στερούμαι τα απαραίτητα. Απεκδύομαι τις ευθύνες μου.
30. Τα άρθρα τον, την και τα μόρια δεν, μην διατηρούν το ν όταν ακολουθεί λέξη που αρχίζει από φωνήεν, από στιγμιαίο σύμφωνο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ) και από τα διπλά ξ, ψ. Το ίδιο συμβαίνει και με την προσ. αντων. την, ενώ η αντων. τον διατηρεί το ν πάντοτε: τον άνθρωπο, την πόλη, το δρόμο, δε φοβάμαι, μην περάσεις, τη βλέπω, τον βλέπω.
31. Οι τύποι της ερωτηματικής αντων. ποιος είναι μονοσύλλαβοι και δεν τονίζονται: ποιες, ποιοι, ποιους κλπ.
32. Οι μτχ. σε -ντας γράφονται με ω όταν αυτό τονίζεται και με ο όταν δεν τονίζεται: κάνοντας, τραβώντας.
33. Γι' αυτό (και όχι: γιαυτό).
34. Η έγκλιση τόνου στο μονοτονικό διατηρείται: ο άνθρωπός τους.
35. Που (αναφ. αντων.), πού (ερωτημ. επίρρ.), πως (ειδ. σύνδ.), πώς (ερωτημ. επίρρ.): ρώτησα αυτόν που ήταν υπεύθυνος πού μπορούσα να σε βρω. Πώς μπορούσα να πω πως δε σε ξέρω;
36. Μία, μια (=μιά), δύο, δυο (=δυό).
37. Κλητική: κυρία Πρόεδρε (και όχι: κυρία Πρόεδρος).
38. Η αναπληρώτρια διευθύντρια / υπουργός (και όχι: η αναπληρωτής διευθυντής / υπουργός).
39. Δίνω, αλλά: παραδίδω, αναδίδω, αποδίδω κλπ. / δείχνω, αλλά: αναδεικνύω, επιδεικνύω, αποδείκνυα) κλπ. / ρίχνω, αλλά: απορρίπτω, καταρρίπτω, επιρρίπτω κλπ. / λύνω, αλλά: επιλύω, διαλύω κλπ. / στέλνω, αλλά: αποστέλλω, διαστέλλω κλπ. / κλείνω, αλλά: αποκλείω, περικλείω κλπ. / κόβω, αλλά: αποκόπτω, διακόπτω κλπ.
40. Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας ...).
41. Απολαύει της εμπιστοσύνης (και όχι: απολαμβάνει).
42. Των (πρώην) τριτόκλιτων θηλυκών ουσιαστικών να προτιμάται η γενική σε -έως αντί σε -ης μετά από λόγιες προθέσεις ή λόγιες ή μη λόγιες τυποποιημένες φράσεις: προ της αποφάσεως, υπέρ της λύσεως, περί της σχέσεως, σχέδιο πόλεως, πρώτης τάξεως, οδηγίες χρήσεως, ημερομηνία λήξεως, ομάδα κρούσεως, κρίση συνειδήσεως, χαίρω εκτιμήσεως, πάσης φύσεως, πορεία πλεύσεως, έτος ιδρύσεως κλπ.
43. Δε χρειάζονται εισαγωγικά όταν χρησιμοποιούμε μεταφορική σημασία λέξεων: η ρίζα του προβλήματος, τραβάω την προσοχή (και όχι: η «ρίζα» ..., «τραβάω» ...) κλπ. Χρησιμοποιούμε εισαγωγικά, εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις των αυτολεξεί επαναλαμβανόμενων, των γνωμικών και των τίτλων έργων, ονομάτων πλοίων, ιδρυμάτων κλπ., όταν μια λέξη ή φράση τη λέμε ειρωνικά, εννοώντας την ακριβώς αντίθετη σημασία, η οποία στο γραπτό λόγο δεν μπορεί αλλιώς να αποδοθεί, ενώ, αντίθετα, στον προφορικό η φωνή παίρνει την ανάλογη χροιά: μου επιφύλαξε «θερμή» υποδοχή (δηλ. ψυχρή).
44. Υπέρ το δέον (και όχι: υπέρ του δέοντος).
45. Τα ρ. διαρρέω και λειτουργώ είναι αμετάβατα: διέρρευσε από πολιτικούς κύκλους η πληροφορία ότι... ή: πολιτικοί κύκλοι φρόντισαν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ... (και όχι: πολιτικοί κύκλοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι ...). θα θέσω το μηχάνημα σε λειτουργία (και όχι: θα το λειτουργήσω).
46. Εξελέγην, εξεπλάγην, προήχθης, συνέβη, επλήγη, συνελήφθησαν, διεξήχθησαν κλπ., κατά τους παθ. αορ. β΄ της αρχαίας (και όχι: εκλέχτηκα, εκπλάγηκα, προάχθηκες, συνέβηκε, πλήχτηκε, συλλήφθηκαν, διεξάχθηκαν κλπ).
47. Αυτός καθ΄ εαυτόν, αυτού καθ΄ εαυτόν, αυτόν καθ΄ εαυτόν, αυτοί καθ΄ εαυτούς, αυτών καθ΄ εαυτούς κλπ. (και όχι: αυτού καθ΄ εαυτού, αυτής καθ΄ εαυτής, αυτοί καθ΄ εαυτοί κλπ.).
48. Όσο αφορά το θέμα αυτό (και όχι: όσο αφορά στο θέμα αυτό, διότι αποτελεί μεταγλώττιση της λόγιας σύνταξης: όσον αφορά εις το θέμα αυτό).
49. Όταν, δύο συνήθως, συνεχόμενα επίθετα αποτελούν επιθετικούς προσδιορισμούς ουσιαστικού που ακολουθεί, αλλά το τελευταίο αποδίδει μια ουσιώδη έννοια σ΄ αυτό, δε χωρίζονται μεταξύ τους με κόμμα: ελαφρό δίτροχο μόνιππο, είδος ιταλικού αφρώδους κρασιού, ολόσωμο γυναικείο μαγιό.
50. Τα επίθετα σε -ειος / -ιος που προέρχονται από κύρια ονόματα πραγματικών προσώπων γράφονται με ει (αριστοτέλειος), ενώ αυτά που προέρχονται από τοπωνύμια με ι (μετσόβιο). Όσα προέρχονται από κύρια ονόματα μυθικών προσώπων, μπορούν να γράφονται και με τους δύο τρόπους (απολλώνιος, απολλώνειος).
51. Σε πολλά ρήματα η χρονική αύξηση διατηρείται: ήλεγξα, διηύθυνα, διενήργησα, απέκτησα κλπ. (και όχι: έλεγξα, διεύθυνα κλπ).
52. Ειδωλολατρία, πρωτοπορία κλπ. (και όχι σε -εία), διότι προέρχονται από ουσιαστικά (ειδωλολάτρης κλπ.) και όχι από ρήματα.
53. Προσοχή στις προστακτικές αορίστων: παρήγγειλα ένα ποτό / παράγγειλε μου ένα ποτό, αυτός αντέγραψε τις σημειώσεις / αντίγραψε μου τις σημειώσεις, αυτός απέρριψε την πρόταση του / εσύ απόρριψε την πρόταση του.
54. Οι μέθοδοι αυτές (και όχι: οι μέθοδοι αυτοί).
55. Η φράση «εξ απαλών ονύχων» σημαίνει παιδιόθεν, από την παιδική ηλικία (και όχι: αδρομερώς, ακροθιγώς).
56. Οποιοσδήποτε, οτιδήποτε (και όχι: ο οποιοσδήποτε, το οτιδήποτε).
57. Τέως βασιλιάς: ο μέχρι προ τίνος βασιλιάς. Πρώην βασιλιάς: ο πριν από πολύ καιρό βασιλιάς.
58. Χιλιετία: περίοδος χιλίων ετών. Χιλιετηρίδα: η επέτειος χιλίων ετών.
59. Ο κύριος Κοντολέων, του κ. Κοντολέοντος, η κυρία Κοντολέοντος, της κ. Κοντολέοντος κλπ. (και όχι του κ. Κοντολέων, η κ. Κοντολέων).
60. Συμμετέχω, πρτ. συμμετείχα, μέλλ. εξακολ. θα συμμετέχω όλο το χρόνο στις εκδηλώσεις, μέλλ. στιγμ. Θα συμμετάσχιυ στην εκδήλωση, αόρ. συμμετέσχον, πρκ.-υπρσ. έχω-είχα συμμετάσχει.
61. Δεν αποφάσισα ακόμη, γιατί δεν έχω τα απαιτούμενα στοιχεία (και όχι: Δεν αποφάσισα ακόμη. Και αυτό γιατί...).
62. Ανήκα, ανήκες, ανήκε κλπ. (και όχι: άνηκα, άνηκες, άνηκε κλπ.)
63. Παρατατικός συνηρημένων ρημάτων σε -ούμαι: Σχολική γραμματική δημοτικής: στερούμουν (!), στερούσουν (!), στερούνταν, στερούμασταν, στερούσασταν (!), στερούνταν. Γραμματική καθαρεύουσας: εστερούμην, εστερείσο, εστερείτο, εστερούμεθα, εστερείσθε, εστερούντο. Προτεινόμενη κλίση: (ε)στερούμην, (ε)στερείσο, (ε)στερείτο, στερούμασταν, (ε)στερείσθε, στερούνταν.
64. Ποιούμαι την νήσσαν (κοινώς: κάνω την πάπια) (και όχι: ποιώ την νήσσαν).
65. Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι υπέρ αυτού (και όχι: υπέρ του).
66. Επιταχύνω / προωθώ / επισπεύδω το θέμα / πρόγραμμα κλπ. (και όχι: τρέχω το θέμα / πρόγραμμα).
67. Ορισμένα αφηρημένα ουσιαστικά, όπως: πολιτική, λογική, πρακτική, συμπεριφορά,υποδομή κλπ.δε χρησιμοποιούνται στον πλ.: η πολιτική που θα ακολουθηθεί σε πολλούς τομείς (και όχι:οι πολιτικές που ...) κλπ.
68. Δρώμενα= α. τελετουργίες β. όσα παριστάνονται σε θεατρική σκηνή. Τεκταινόμενα= μηχανορραφίες Είναι λανθασμένο το ερμήνευμα: διαδραματιζόμενα (π.χ. τα δρώμενα / τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής).
69. Αποτείνομαι, μέλλ. θα αποταθώ (και όχι: αποτανθώ).
70. Χρόνοι συνθέτων του άγω: ενστ. εξάγω, πρτ. εξήγα, μέλλ. εξακολ. κάθε χρόνο θα εξάγω, μέλλ. στιγμ. η χώρα φέτος θα εξαγάγει εσπεριδοειδή, αόρ. εξήγαγα, πρκ.-υπρσ. έχω-είχα εξαγάγει.
71. Χρόνοι των ρημάτων σε -λλω: ενστ. επιβάλλω, πρτ. επέβαλλα, μέλλ. εξακολ. θα καταβάλλω κάθε μήνα το ενοίκιο, μέλλ. στιγμ. θα σου καταβάλω το αντίτιμο (άπαξ), αόρ. επέβαλα, πρκ.-υπρσ. έχω-είχα επιβάλει.
72. Ρήματα που στον αόρ. λήγουν σε -ησα, -ίσα, -υσα, -οισα στο β΄ πλ. πρστ. ενεργ. αόρ. διατηρούν την ορθογραφία της παραλήγουσας: κρατήστε, καθαρίστε, λύστε, αθροίστε.
73. Ορθογραφία λέξεων: βιοτικός, βίωμα, βιωματικός, βιώσιμος / άμεσος, έμμεσος / εκμεταλλεύομαι, εκμετάλλευση / ωφελώ, (αφέλεια, ωφέλημα, ωφέλιμος, ωφελιμιστής, οφείλω, οφειλή, όφελος, οφειλέτης / επιρροή, επηρεάζω, επήρεια / διάλειμμα, διάλυμα (χημικό), δίλημμα / έλλειψη, έλλειμμα, ελλιπής / εννέα, εννιακόσια, ένατος, ενενήντα / βορράς, βοριάς / υπερηφάνεια, περηφάνια / ποικίλλω, ποικίλος, ποικιλία / γέννηση, γένεση, γενέθλια / αλλιώς, αλλιώτικος, αλλοιώνω, αλλοίωση / αμείβω, αμοιβή / αλείφω, αλοιφή / αναστήλωση, υποστύλωση / δυσφήμηση, διαφήμιση / μέσω, λόγω: το έστειλα μέσω του κοινού μας φίλου, δεν πήγα λόγω της βροχής / ποιο, πιο: δεν ξέρω ποιο είναι πιο καλό / κατάληξη ρ. σε -τε (β΄ πλ. ενεργ. φ.) και -ται (γ΄ εν. παθ. φ.): να μη θεωρείτε αναγκαστικά σωστό ό,τι θεωρείται γενικά αποδεκτό / έδωσα, θα δώσω, δόθηκα, θα δοθώ / σάτιρα, σατιρίζθ3, σατιρικό ποίημα, Σάτυρος (μυθ. ακόλουθος του Διονύσου), σάτυρος (ασελγής), σατυρικός (ο του Σατύρου), σατυρικό δράμα (το αρχαίο λογοτεχνικό είδος) / Κέκροψ, Χέοψ / συνείδηση, συνειδητοποίηση / μήνυμα, μήνυση / κηρύσσω, κήρυγμα / μονώροφος, διώροφος, πολυώροφος / παραλήφθηκε σήμερα το εμπόρευμα (< παραλαμβάνω), παραλείφθηκε μια γραμμή απ΄ το κείμενο (< παραλείπω) / έλεγχος, άγχος, μελαγχολία / ότι, ό,τι: είπε ότι θα πάει, πάρε ό,τι θέλεις / τυραννία, απόρροια, ειλικρίνεια, κοιτάζω, συνεννοούμαι, δεισιδαιμονία, συνδύαζα:), ανακαίνιση, ελάττωμα, πλατειασμός, συνδαιτυμόνας, μεγαλεπήβολος, βεβαρημένος, επανειλημμένος, συνωμοσία, ορκωμοσία, φτώχεια, ώσμωση, διαπίδυση, Ευριπίδης, Θουκυδίδης, Ιάσονας, απόρριμμα, συνημμένος, εισιτήριο, ανταλλάσσω, διακεκριμένος συγκεκριμένος, εγκεκριμένος, καταχώριση, δικλίδα, δουλειά, δωσίλογος, εγχείρηση, διατεθειμένος, εκτεθειμένος, έλκηθρο.
74. Νέα ορθογραφία λέξεων: αβγό, αλίμονο, ανιψιός, αντικρίζω, Αράχοβα, αφήνω, βαθιά, βεζίρης, βρεμένος, βρικόλακας, βρόμα, γαβγίζω, γαρίφαλο, γλιτώνω, γόμα, δυόμισι κλπ., ζήλια, καβγάς, καημένος, καινούριος, καμιά, κόκαλο, κολόνα, κοπέλα, κρεβάτι, Λάρισα, λιμέρι, λιώνω, μακελιό, μακριά, Μανόλης, μαντίλι, μόλος, Μοριάς, μπίρα, Ναβαρίνο, νηστίσιμος, νιώθω, ξίδι, ξιπάζω, παλικάρι, πρίγκιπας, σάκος, σβήνω, σινάφι, σιντριβάνι, σιρίτι, Σλάβος, στάβλος, συγνώμη, συμπάθιο, τάλιρο, τρελός, Τρίκαλα, φιντάνι, φλιτζάνι, φτήνια, χλομός, χνότο, χρεοκοπία. Τα ξένα προσηγορικά και κύρια ονόματα γράφονται με τον απλούστερο τρόπο: τρένο, Σέξπιρ.
75. Να διαβάσετε μέχρι τη σελίδα 69 (και όχι: μέχρι και τη σελίδα 69).
76. Λανθασμένη γενική ή λανθασμένος τονισμός ονομασιών οδών της Αθήνας: λεωφόρος Κηφισιάς (και όχι: Κηφισίας), οδός Μάρνη (και όχι: Μάρνης), οδός Τράλλεων (και όχι: Τραλλέων), οδός Βατάτζη (και όχι: Βατατζή), οδός Κοροίβου (και όχι: Κοροϊβου), οδός Χερσώνος (και όχι: Χέρσωνος), οδός Χάρητος (ο Χάρης, -ητος) (και όχι: Χάριτος), οδός Αλκυονίδων (και όχι: Αλκυονίδων), οδός Ατθίδων (και όχι: Ατθίδων), οδός Σημαχιδών (Σημαχίδαι: αρχαίος αττικός δήμος) (και όχι: Συμμαχιδών).
77. Του Σικάγου, της Νικαράγουας, του Μιλάνου, του Μεξικού, της Καλιφόρνιας, της Ριβιέρας κλπ. (και όχι: του Σικάγο, της Νικαράγουα κλπ.).
78. Η λέξη αυτή απαντά συχνά στον Όμηρο (και όχι: απαντάται).
79. Ορθογραφία μερικών ομόηχων λέξεων: το τείχος, ο τοίχος / έχω κλίση στη μουσική (<κλίνω), πήρα κλήση από το δικαστήριο (<καλώ) / σύγκλιση απόψεων, σύγκληση συνεδρίου, σύγκλειση δοντιών / ετερόκλιτο ουσιαστικό, ετερόκλητο πλήθος / κλείνω την πόρτα, κλίνω το ρήμα / η εξάρτηση από τα ναρκωτικά (<εξαρτώ), η εξάρτυση του στρατιώτη (<εξαρτύω), η εξάρτιση του πλοίου (<εξαρτίζω) / η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ο σωρός από ξύλα / τι μέλλει γενέσθαι;, δε με μέλει τι θα γίνει / ο στίχος του ποιήματος, να παραταχθείτε σε τρεις στοίχους / φύλλο του δέντρου, το αρσενικό φύλο / ψηλή γυναίκα, ψιλή κυριότητα | κλωστή | φωνή κλπ. / εφορ(ε)ία Οικονομική Αρχαιοτήτων, ευφορία της γης | πνευματική | ψυχική / κόλλημα χαρτιών, νομικό κώλυμα / πολιτικό κόμμα, έπεσε σε κώμα / απευθύνω έκκληση, έκλυση ηθών / σύγχυση νοημάτων (<συγχέω), ψυχική σύγχιση (<συγχίζω) / ιωνική φιλοσοφία (<Ιωνία), Ιονική Τράπεζα (<Ιόνιο) / λιμός (=πείνα), λοιμός (=λοιμώδες νόσημα, πανώλης).
80. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους (και όχι: επί δικαίων και αδίκων).
81. Ανέκαθεν (και όχι: από ανέκαθεν), μακρόθεν (και όχι: εκ του μακρόθεν).
82. Επί τούτω (και όχι: επί τούτου).
83. Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός (και όχι: οι στήλες).
84. Ορθογραφία ή / και σημασία μερικών παρωνύμων: τεχνικός, τεχνητός / άλλοτε, άλλωστε / πηλήκιο, πηλίκο / παίρνω δώρο, περνώ το δρόμο / βρόχος (=θηλιά), βρόγχος (των πνευμόνων) / εγκύπτει στη μελέτη της φιλοσοφίας, ενσκήπτει κακοκαιρία / κυκλαδικό ειδώλιο, εδώλιο του κατηγορουμένου / τον κατατρέχουν οι εχθροί του, τον κατατρύχουν οι αρρώστιες / κληροδοτώ το σπίτι στο γιο μου, κληρονομώ το σπίτι από τον πατέρα μου / η αυγή υποφώσκει, ο κίνδυνος του πολέμου υποβόσκει / κυκλοφοριακή συμφόρηση σ΄ όλην την πόλη, το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος / το μείγμα συνίσταται από τα εξής υλικά, συνιστάται η ανάπαυση του ασθενούς / ψυχική οδύνη, (οδίνες (=πόνοι της γέννας) / οι εμπειρίες από τις αποτυχίες μας μάς παρέχουν πολύτιμη πείρα / οι κάτοικοι της υπαίθρου, βγήκα στο ύπαιθρο για να ξεμουδιάσω / απαιτείται η νοσηλεία του σε κλινική, η ασφαλιστική του εταιρία θα καταβάλει τα νοσήλια.
85. Επαναλαμβάνω (και όχι: ξαναεπαναλαμβάνω).
86. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατ΄ αρχήν (=στα βασικά σημεία). Κατ΄ αρχάς (=αρχικά) νόμιζα πως ήταν σωστό, αλλά μετά άλλαξα γνώμη.
87. Αψίκορος = αυτός που χορταίνει εύκολα (και όχι: οξύθυμος).
88. Πρέπει να συνεισφέρουν όλοι στον έρανο και δη και οι πλούσιοι (και όχι: και δη οι πλούσιοι).
89. Στο βιβλίο του πραγματεύεται το θέμα των κοινωνικών θεσμών (και όχι: διαπραγματεύεται). Αλλά: Ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύεται τους όρους της ειρήνης.
90. Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ.
91. Καλύτερος ή πιο καλός (και όχι: πιο καλύτερος).
92. Καμία αλλαγή δεν επέφερε ο νέος κανονισμός, ή: ουδεμία αλλαγή επέφερε ο νέος κανονισμός (και όχι: καμία αλλαγή επέφερε ο ..., ή: ουδεμία αλλαγή δεν επέφερε ο ...).
93. Ο ευθύς, του ευθύ ή ευθέος (και όχι σε: -ως) κλπ.
94. Τα σύνθετα με προθέσεις ρήματα στον πρτ. και στον αόρ. άλλοτε έχουν εσωτερική συλλαβική αύξηση και άλλοτε όχι: εξέφρασα (και όχι: έκφρασα), εξέφρασαν (και όχι: έκφρασαν) ή: εκφράσανε, συνέθεσα (και όχι: σύνθεσα), συνέθεσαν (και όχι: σύνθεσαν) ή: συνθέσανε, εισέπραξα (και όχι: είσπραξα), εισέπραξαν (και όχι: είσπραξαν) ή: εισπράξανε κλπ., αλλά μόνο: διαχώρισα, μεταβίβαζα, εκφώνησα, εκλιπάρησα κλπ.
95. Ενήργησα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου (και όχι: στα πλαίσια).
96. Στη συνέλευση ζήτησα το λόγο για να διατυπώσω / εκφράσω / εκθέσω την άποψη μου (και όχι: για να τοποθετηθώ).
97. Τα τελευταία γεγονότα φοβάμαι πως θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου (και όχι: τους ασκούς).
98. Τα ονόματα ελληνικών πόλεων και νομών πρέπει να χρησιμοποιούνται στο λόγιο τύπο τους σε ονομασίες ιδρυμάτων, οργανισμών, κτιρίων κλπ. και σε καθιερωμένες ονομασίες αγροτικών προϊόντων: 1° Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, Δήμος Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Πατρών, Σταθμός Λαρίσης, νομός Πέλλης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, Μητρόπολη Πρεβέζης, Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Κεφαλληνίας, πιπεριές Φλωρίνης, ελιές Αμφίσσης, φιστίκια Αιγίνης κλπ.
99. Λάθη στη στρατιωτική ορολογία: η περίπολος (και όχι ουδ.), ο γεμιστήρας, ο τελαμώνας, ο αορτήρας, ο ζωστήρας (και όχι θηλ.), οι λοχίες (και όχι: οι λοχίοι), στρατιώτης προσκεκολλημένος σε άλλη μονάδα (και όχι: προσκωλυόμενος).
100. Ο προβλήτας του λιμανιού (και όχι: η προβλήτα).
 
 
 

Πηγή: http://antidimos.blogspot.com/

"Ψαλίδι" 12% στα ειδικά μισθολόγια...

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας επαναφέρει το ξεχασμένο μέτρο που θέλει "τσεκούρι" 12% στα ειδικά μισθολόγια. 
Πρόκειται για μέτρο που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και οι τροϊκανοί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους, δεν το ξέχασαν, απαιτώντας από την κυβέρνηση να το ψηφίσει άμεσα. Γι' αυτό και η ρύθμιση θα περάσει από τη Βουλή μέσα στο...
καλοκαίρι και θα ισχύει αναδρομικά από 1η Ιουλίου!.
Εκτιμάται ότι από τις μειώσεις στους μισθούς στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών λιμενικών, γιατρών ΕΣΥ, δικαστικών λειτουργών, διπλωματών, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ και αρχιερέων, το κράτος θα εξοικονομήσει τους επόμενους έξι μήνες 200 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών πως πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να μη θιγούν πάλι μισθοί και συντάξεις. "Τα περιθώρια στενεύουν" ήταν η απάντηση που πήρε, με τους τροϊκανούς να ζητά να εφαρμοστούν μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Το μήνυμα άλλωστε ήταν ξεκάθαρο: αν δεν εφαρμόσετε όσα έχετε συμφωνήσει, δε θα δείτε ούτε ευρώ από την επόμενη δόση.
Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων, αναπροσαρμογή βασικών μισθών, και τη σύνδεση του μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, όπως εφαρμόστηκε στο ενιαίο μισθολόγιο για το στενό δημόσιο τομέα, γράφει το Έθνος.
Οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και θα γίνει προσπάθεια να μην υποστούν νέες μειώσεις. Ίσως μάλιστα να δουν αυξήσεις 3%-5% στις αποδοχές τους με την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων στο μισθό τους.
Θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα διατηρηθούν μόνο 3-4 ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων. Θα διατηρηθούν μόνο επιδόματα για την κατάληψη θέσης ευθύνης, όσα συνδέονται με την ειδική απασχόληση κάθε κλάδου, η οικογενειακή παροχή και το επίδομα χρόνου εργασίας.

Πηγή: http://antidimos.blogspot.com/